René Maat

Vastgoed aanzienlijk zwaarder belast in 2023

25 mei 2023

Vanaf 1 januari jl. worden vastgoedbeleggingen in box III aanzienlijk zwaarder belast. Voor het jaar 2023 wordt de vastgoedbelegger in box III namelijk geacht een netto (na aftrek kosten onderhoud etc.) rendement te zullen realiseren van 6,17% over een veelal relatief hoge heffingsgrondslag. Van dit rendement mag hij of zij dan weer naar verwachting ca. 2,5% aftrekken als “rente” op de schulden in box III. Dit alles onder het “mom” om met deze fictieve rendementen te trachten het daadwerkelijke rendement te benaderen. Dat laatste zal voor veel vastgoedbeleggers een illusie blijken te zijn gezien de gevolgen van de stijgende/hogere rente.

Dat lijkt op de situatie waarin spaarders jarenlang verkeerden, waarbij uiteindelijk de Hoge Raad er aan de pas moest komen om dit onrecht op te heffen. We verwachten dan ook dat het tijdelijke stelsel zoals dat vanaf 1 januari jl. geldt door vele partijen aan de rechter zal worden voorgelegd. Vandaar dat wij in navolging van onze belastingadviseur Rechtstaete participanten adviseren bij een gerealiseerd rendement lager dan een forfaitair vastgesteld rendement van 6,17% bezwaar aan te tekenen.

Overigens prognosticeren we bij de meeste fondsen juist een hoger rendement dan 6,17% en zitten we met de rente bij de meeste fondsen nog goed het (de) komende jaar/ jaren, dus daar geldt het niet voor. Maar wellicht heeft u als participant nog andere beleggingen met een lager rendement en/of een hogere rentevoet, die hierdoor wel getroffen worden.

Zie ook het artikel van Rechtstaete op hun website over dit onderwerp: VGVisie-april-2023-RAM-Box-III-en-vastgoed-een-rammelend-verhaal.pdf (rechtstaete.nl)

Lees meer nieuws
Blijf altijd goed geïnformeerd

Graag op de hoogte blijven?

We houden u graag op de hoogte van onze nieuwe projecten, ontwikkelingen en vastgoedinvesteringen

Hoe kunnen wij u op de hoogte houden? Wij horen het graag van u

Misschien vindt u deze artikelen ook leuk

Sectie5 NL Woningfonds 5 in rap tempo gevuld

NL Woningfonds 5 in rap tempo gevuld

Na de succesvolle introductie van beleggingsfonds NL Woningfonds 4 - Velp, dat binnen korte tijd was...

31 jul., 2024
Sectie5 Sectie5 versterkt woningportefeuille met aankoop in Den Haag Statenkwartier

Sectie5 versterkt woningportefeuille met...

Sectie5 heeft ten behoeve van een van haar woningfondsen een appartementencomplex in het Statenkwart...

05 jul., 2024
Sectie5 Sectie5 versterkt vastgoedportfolio met aankoop woningcomplex in Velp.

Sectie5 versterkt vastgoedportfolio met ...

Sectie5 heeft ten behoeve van een van haar woningfondsen een appartementencomplex van institutionele...

18 dec., 2023
Belafspraak maken

Om een belafspraak te maken, vragen wij u om onderstaande velden in te vullen zodat wij u kunnen bellen op een voor u geschikt moment.