Supermarkten boeken grootste omzetstijging sinds begin crisis

05-09-2018 -

De supermarkten hebben in het tweede kwartaal op jaarbasis hun sterkste omzetgroei sinds de uitbraak van de economische crisis geboekt. Ze boekten 4,7 meer omzet dan in het tweede kwartaal van 2017, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
De totale omzet van de totale detailhandel ging op jaarbasis met 4,1 procent vooruit.

Voedingsspeciaalzaken als slagerijen, groentezaken, kaaswinkels en slijterijen hadden het juist moeilijker. Ze zetten 0,1 procent minder om dan een jaar eerder.

Over een periode van tien jaar is het verschil nog veel duidelijker. De omzet van supermarkten lag in het tweede kwartaal van dit jaar 26 procent hoger dan in datzelfde kwartaal van 2008, die van speciaalzaken juist 11 procent lager.

Ook bij bouwmarkt en drogist rinkelt kassa
De non-foodsector boekte in het tweede kwartaal een omzetstijging van 2,5 procent ten opzichte van een jaar eerder. Vooral doe-het-zelfzaken, meubelwinkels en drogisterijen deden het beter.

Speelgoedwinkels zijn de grote achterblijver, met een 13 procent lagere omzet. Ook handelaren in consumentenelektronica en witgoed zagen de omzet teruglopen.

Meer bedrijven hebben nu een personeelstekort
De betere prestaties vertalen zich ook in een groeiend tekort aan personeel. Zo zocht 14 procent van de supermarkten en warenhuizen aan het eind van het vorige kwartaal extra medewerkers.

Het CBS vergelijkt deze cijfers met het eerste kwartaal van 2015, het eerste waarover van alle deelbranches gegevens beschikbaar zijn. Toen zocht 1 procent van de supermarkten en warenhuizen werknemers.

Het personeelstekort bij deze zaken wordt nog overtroffen door internetwinkels. Van die bedrijven heeft 18 procent nu te weinig medewerkers, waar dat begin 2015 minder dan 1 procent was.