Consumentenbestedingen plussen 3,5 procent in mei

17-07-2017 -

De detailhandel heeft in mei 3,5 procent meer omgezet dan in mei 2016, meldt het CBS. Online is op jaarbasis bijna 24 procent meer verkocht.

De omzet van de winkels in non-food groeide in mei met bijna 3 procent. De winkels in doe-het-zelfartikelen keukens en vloeren (+3,9 procent), hebben voor de elfde maand op rij meer omgezet. Winkels in meubels en huishoudartikelen (+3,4 procent) realiseerden voor de achtste achtereenvolgende maand een omzetgroei. Ook de winkels in schoenen en lederwaren (+1,9 procent), en de drogisterijen en parfumerieën (+2,7 procent) hebben meer omgezet. De kledingwinkels noteerden wel meer verkopen, maar de omzet bleef hetzelfde als in mei 2016.

Na twee maanden met omzetstijging kromp in mei de omzet van de winkels in recreatieartikelen met 1 procent. De winkels in consumentenelektronica verkochten meer producten, maar realiseerden toch een lichte omzetdaling van 0,5 procent. De omzetcijfers zijn gecorrigeerd voor veranderingen in de samenstelling van de koopdagen. Zonder correctie was de omzet van de detailhandel bijna 6 procent hoger dan in mei 2016.

De winkels in voedings- en genotmiddelen behaalden in mei een omzetstijging van bijna 2 procent. Dat was te danken aan hogere prijzen, want de winkels verkochten evenveel als in mei 2016. De omzet van de supermarkten groeide met ruim 2 procent, die van de speciaalzaken kromp met 1 procent. De online omzet lag in mei bijna 24 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. Webwinkels zetten ruim 22 procent meer om. De online omzet van winkels waarvan de verkoop via het internet een nevenactiviteit is (multi-channelers) groeide met ruim 25 procent.